Hogyan zajlik egy anyajegy eltávolítása?

_t20_b81d8x.jpgAzzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy az anyajegyeket miért kell rendszeresen ellenőrizni: bármilyen változásuk melanóma, azaz bőrrák kialakulását jelezheti. Érdemes magunknak is szemmel tartani az anyajegyeinket, de az a biztos, ha évente ellátogatunk egy bőrgyógyászhoz, aki speciális eszközzel át tudja nézni az összeset, és azonnal látja, ha valamelyik potenciálisan rosszindulatú lehet. 

Ilyenkor a bőrgyógyász rendszerint a kérdéses anyajegy eltávolítását javasolja, amit aztán szövettanra küldenek, hogy megállapítsák, valóban tartalmazott-e rosszindulatú sejteket. Ha nem, akkor örülünk, ha igen, akkor további kezelésekre, vizsgálatokra lehet szükség.

Az anyajegyek eltávolítása azonban már nem a bőrgyógyász, hanem a sebész feladata. Szerencsére ez nem mondható komoly beavatkozásnak, ambulánsan, helyi érzéstelenítésben szokás végezni, és a heg is gyorsan meggyógyul.

Hagyományos módszer vs. lézer

Ma már leginkább lézert használunk erre a célra, de szikével is ki lehet metszeni az érintett anyajegyet a bőr felszínéből. Ennek hátránya, hogy a sebgyógyulás lassúbb és nehézkesebb folyamat, illetve magára a sebre jobban kell vigyázni a gyógyulási időszakban. Gyakorlott sebész ugyanakkor nagyon szép eredményeket tud elérni, idővel alig látszik a beavatkozás helye.

A lézer azért élvez egyre inkább előnyt, mert egy egyszerű, gyors eljárást tesz lehetővé, gyakorlatilag fájdalommentesen. Mivel a lézerfényt meglehetősen nagy pontossággal lehet irányítani, nincs fölösleges sérülés, csak abból a szövetből távolítunk el, ami a célunk. Nagyon esztétikus eredmény érhető el a lézer használatával, ugyanis eleve kisebb seb alakul ki, így az utókezelés is lényegesen egyszerűbb lesz.

Nagy előny még, hogy a műtét során a vérzés mértéke is minimális, mivel a lézer az ereket elzárja, miközben dolgozunk vele. Ez a módszer biztonságosabb a hagyományoshoz képest, gyakorlatilag nulla az esély a szövődményekre, fertőzésekre ugyanis teljesen sterilen lehet tartani az érintett területet a beavatkozás során.

Az eltávolított anyajegyek helye így gyorsan begyógyul, és alig fog látszódni a későbbiekben. Ha eddig a műtéttől való félelem tartotta vissza, vágjon bele, fél pillanat, és túl is van rajta!