Végbélrepedés – apró semmiség?

woman-hands-touching-ass-with-cactus-and-suffering-from-hemorrhoids_t20_rlyvxl.jpgAmikor vért látunk a vécépapíron, rendszerint megrémülünk egy pillanatra, de aztán, végiggondolva a helyzetet, legyintünk egyet: biztos csak végbélrepedés. Egy kellemetlen, de apró probléma, ami majd megoldódik magától, bárkivel előfordulhat.

Sajnos azonban nem mindig ilyen egyszerű a helyzet, és bizony van olyan, amikor ez az apró gond meglehetősen nagyra nő, és már a mindennapokban okoz kellemetlenségeket, fájdalmakat. Ez pedig már nem az a szint, amikor meggyógyul magától. Ha idáig eljutunk – bár inkább ne jussunk –, akkor már orvosi segítségre is szükség lesz.

Miért is jön létre a végbélrepedés?

Biztosan mindenki tapasztalt már hasonlót. Székelés közben egyszer csak egy éles fájdalmat lehet tapasztalni, aztán a papíron többnyire látszik a vér is. Ilyenkor reped meg a végbél, általában azért, mert a széklet nagyobb, keményebb a szokásosnál, illetve székrekedésnél gyakori még ez a jelenség.

Többnyire ártalmatlan, alkalomszerű dologról van szó, ami rendeződik magától. De van, amikor a sérülés túl nagy, vagy például egy krónikus székrekedés miatt folyamatosan visszatér. Ha a végbélrepedés, vagy anális fisszúra nagyobb, mélyebb, akkor nagyon nehezen gyógyul, ahogy akkor is, ha az érintett területet folyamatosan nagyobb terhelés éri. Ezekben az esetekben már nem várhatunk arra, hogy spontán gyógyuljon a repedés, mindenképpen kell rá valamilyen kezelés.

Hogyan lehet kezelni?

Nagyon kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, illetve a folyékony, rostos ételek előnyben részesítésére, hogy a széklet lazuljon, tudjon gyógyulni a terület. Székletlágyítóval ezt a folyamatot tovább lehet segíteni, emellett a proktológus krémet is írhat fel a sebgyógyulás támogatására. Amennyiben mindez nem használ, sebészi kimetszésre is szükség lehet.

Van, amikor súlyos a gond

A visszatérő anális fisszúrával azért is kell foglalkozni, mert súlyosabb gondot is jelezhet. Állhat a háttérben a végbél gyulladása, limfóma, daganat, valamint akár leukémia is. Kétségbeesni nem kell, de fontos, a mielőbbi alapos vizsgálat, ha rendszeresen előfordul a fájdalom és a vérzés székelés közben!