Nem csak a nőket kell szűrni – a prosztatarák is veszélyes!

cropped-of-black-guy-holding-his-groin-nlhdcmq.jpgA hölgyek számára teljesen megszokott, hogy onnantól kezdve, hogy nemi életet kezdenek élni, évente járnak a nőgyógyászhoz vizsgálatra, köznyelven rákszűrésre. A férfiak általában abban a boldog tudatban élnek, hogy nekik erre nincs szükségük. Pedig van, legalábbis 40 év felett biztosan. 

Évente illene ugyanis a 40 évesnél idősebb uraknak ellátogatni az urológushoz, hogy ellenőrizze a prosztatájukat. Ugyanis ez a szerv az, ami náluk csúnya problémákat tud okozni. Nem feltétlenül rákot, elég az is, ha begyullad, máris komoly tünetekkel kell küzdeni.

Nem a legjobb vicc

Biztosan mindenki hallott már valamilyen viccet arról, hogy egy bizonyos kor után a férfiak éjjelente hányszor is járkálnak pisilni. Nos, minden viccnek van valami valóságalapja. Ha magunkon is érezzük, hogy kicsit sok már a vécére mászkálás éjjelente, az például egy kiváló indíték arra, hogy felkeressünk egy urológust, ugyanis jó eséllyel van valamilyen prosztataproblémánk.

Hogyan zajlik a prosztatavizsgálat?

A prosztatavizsgálathoz használhatnak ultrahangot, de általános gyakorlat a tapintásos vizsgálat is, ami komoly mértékű ódzkodást tud kiváltani a férfiakból, holott nem fájdalmas, legfeljebb kellemetlen. A végbélen keresztül az orvos meg tudja tapintani a prosztatát, és következtetni tud a méretére, állapotára. 

A vizsgálat része egy vérvétel is, melynek során a prosztata specifikus antigén (PSA) mennyiségét határozzák meg a vérben. Amennyiben a PSA szintje emelkedett, az utalhat gyulladásra, fertőzésre, de akár rákra is. Ha rendben van, és a tapintásos vizsgálat is negatív, nem is kell továbbmenni. Amennyiben valamilyen gond van, további vizsgálatokat javasolhat az urológus.

Fontos a szűrés!

Sajnos jellemző a férfiakra, hogy inkább homokba dugják a fejüket, és nem mennek el orvoshoz, nem akarják észrevenni, hogy gond van. Mindez azért, mert a prosztatavizsgálat végbélen keresztül történik, és kicsit kellemetlen. 

Kedves Urak! A nőknek sem egy leányálom az éves látogatás a nőgyógyásznál, mégis elmennek, sokkal nagyobb arányban, mint a férfiak prosztatavizsgálatra. Férfiként legalább 20 évvel később kell ezzel elkezdeni foglalkozni, mint a hölgyeknek – tessék elfogadni, hogy egy bizonyos kor fölött kell a szűrés, és ne a kifogásokat keressük!