Mire utalhat a hirtelen jött fáradékonyság?

tired-woman-with-headache-5967tnd.jpgHa az ember hirtelen fáradtabbnak érzi magát a szokásosnál, eleinte csak legyint: nem alszom túl jól, sok a stressz mostanában, biztos csak ki vagyok merülve. Olykor azonban a dolog nem igazán akar javulni, de ezt is meg tudjuk magyarázni: elmúltam már 30 éves, normális, hogy nem bírom annyira a gyűrődést. Nos, nem, nem normális. Ha hirtelen és látványosan romlik a teljesítőképességünk, hamarabb fáradunk, és egyik pillanatról a másikra nem annyira tudunk megbirkózni a mindennapi terheléssel, azt bizonyt nem szabad félvállról venni!

Sosem normális, ha egyszer csak csökken a teherbírás

Igaz, akadhatnak olyan időszakok az életünkben, amikor a fáradtság teljesen érthető. Amikor sok a stressz, amikor valamiért nem tudunk rendesen aludni, vagy sokkal aktívabbak vagyunk fizikai értelemben, mint máskor, nem csoda, hogy fáradtnak érezzük magunkat. De fáradtak lehetünk azért is, mert nem táplálkozunk megfelelően, túl sok kávét, alkoholt fogyasztunk.

Az okok lehetnek tehát egyszerűek és banálisak, de ha erről van szó, azt általában tudjuk is. A dolog akkor válik érdekessé, amikor a fáradékonyság hirtelen, és látszólag ok nélkül jelenik meg az életünkben, nem értjük, miért nem bírjuk úgy a tempót a mindennapokban, mint eddig. A kor sem lehet magyarázat, hiszen az öregedés miatti csökkent teherbírás fokozatosan jelentkezik, nem így.

Betegséget jelezhet

Amikor azt vesszük észre, hogy hamarabb kimerülünk, mint normál esetben, és ez nem változik egy ideig, érdemes kérni egy kivizsgálást, ugyanis számos betegség is lehet a háttérben, amik kezelést igényelnek. Elsősorban szív- és érrendszeri problémákra gyanakodhatunk ilyen esetben, de felszívódási zavarok (például cölikália), cukorbetegség, de hormonális gondokra, a pajzsmirigy működésének rendellenességére is gyanakodhatunk. Vérképzőszervi betegségeknél ugyancsak lehet kísérő tünet a fáradékonyság.

Kihez forduljunk?

Mivel nagyon sokféle probléma állhat a fáradékonyság mögött, a legkézenfekvőbb a belgyógyászt felkeresni, aki majd továbbküld különböző vizsgálatokra. Persze ő maga is felméri az állapotunkat, mert nagyon sok minden utalhat még a problémánkra, amit mi magunk észre sem veszünk. Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, lehet olyan betegség, amin könnyű segíteni – de ehhez minél előbb meg kell tudni, hogy mi is az pontosan.