Mitől lehet vér a székletben?

woman-sat-in-the-toilet-pf96qpb.jpgNagyon ijesztő jelenség, amikor az ember a dolga végeztével vért is lát a vécécsészében. Ez semmiképpen nem normális, ezért legtöbben aggódni kezdenek, hogy valami komolyabb problémájuk van. Az aggodalom nem alaptalan, ugyanakkor egy ilyen tünet nem feltétlenül egyenlő egy olyan halálos betegséggel, mint amilyen például a vastagbélrák. Néha egészen banális okok miatt láthatunk vért a széklet mellett, máskor pedig valós, de könnyen gyógyítható problémával állunk szemben.

Hogy pontosan melyik helyzet áll fenn, azt a proktológus fogja tudni megmondani, de azért összeszedtük a leggyakoribb okokat:

  • A végbél sérülése. Az egyik legártalmatlanabb oka a jelenségnek, hogy megsérül a végbél, akár egy keményebb, nagyobb adag széklettől. Ez kis repedéseket eredményez, amik véreznek, és ez olykor látható a vécécsészében is (de nem mindig). Ha csak alkalmanként fordul elő, nem igényel különösebb teendőt, magától gyógyul, célszerű rostos ételeket/italokat fogyasztani, és sok folyadékot. Ha rendszeres, akkor viszont indokolt egy orvosi vizsgálat.
  • Aranyér. Nincs olyan ember, akit élete folyamán legalább egyszer ne kínozna az aranyér, ami általában vagy viszket, vagy fáj, vagy vérzik, illetve ezek kombinációit produkálja. Komoly aggodalomra semmi ok, az orvos tudja kezeli a helyzetet, és ellátja a későbbiekre vonatkozó tanácsokkal.
  • Gyulladás. A belek gyulladása általában krónikus probléma, leggyakrabban colitis ulcerosa vagy Crohn-betegség áll a háttérben. Lehet azonban táplálék intolerancia is a jelenség mögött, csecsemőknél például a tejfehérje érzékenység tipikus tünete a véres széklet, ami a belek gyulladásának eredménye.
  • Polip. A polip jóindulatú elváltozás, de okozhat kellemetlenségeket. Az arra genetikailag hajlamosaknál sajnos el is rákosodhat! Vannak olyan emberek, akik különöse hajlamosak rá, különböző testrészeken is akár – náluk a véres székletnél egyből fel kell, hogy merüljön a polip gondolata.
  • Fekély. Gyomor-, illetve bélfekély tünete is lehet a véres széklet. Minél „magasabbról” jön a vér, annál sötétebb színben jelenik meg a székletben – a gyomorból érkező vér például fekete.
  • Vastagbélrák. Sajnos a rettegett daganatos megbetegedés jele is lehet, ha vért találunk a székletben. Ezt vastagbéltükrözéssel lehet kizárni vagy megerősíteni. A vastagbélrák az egyik legagresszívebb ráktípus, ezért ha ez áll fenn, haladéktalanul kezelésre van szükség!

Mivel ugyanúgy esélyes egy enyhe és egy súlyos diagnózis is, a véres széklet mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel. A proktológus alaposan kikérdezi a beteget az esetleges további panaszokról, a vér jellegéről, és ezek fényében rendeli el a további vizsgálatokat.

Inkább menjen többször fölöslegesen, minthogy egyszer otthon maradjon, amikor nem kellett volna!