Amikor ülni se tud az ember…

blurred-woman-ass-sit-down-on-a-cactus-and-suffering-from-hemorrhoids_t20_p0kzy8.jpgAlighanem sokaknak ismerős a címben említett probléma, és rögtön rávágják, hogy aranyér van a háttérben. Nem is csoda: az aranyér rengeteg embert érint. Mire az emberek középkorúak lesznek, a felük küzdött már az aranyérrel legalább egyszer életében, akár nő, akár fiérfi – habár a nőket kicsit gyakrabban érinti, a terhességgel, valamint a szüléssel járó terhelés, erőlködés miatt.

Az aranyeret a legtöbb ember kínosnak érzi, szégyelli, ezért nem beszél róla, nem kér segítséget. Ha észleli a problémát, igyekszik inkább maga megoldani. Ez egyébként egy bizonyos ponton működik is, kiváló krémek kaphatók, amik enyhe esetben segítenek is.

Csakhogy az aranyér makacs. Időnként kiújulhat, és rosszabbodhat is a betegek állapota. És bizony van az a szint, amikor el kell látogatni vele az orvoshoz, bármennyire is érzi az érintett kínosnak, mert olyan mértékben rontja az életminőséget, hogy nem lehet vele együtt élni.

Hogyan kezelhető az aranyér?

Az aranyér problémájával a prokotológus foglalkozik, aki tulajdonképpen sebész, a végbél területére szakosodva. Fontos, hogy az aranyér nem ciki, pláne nem az orvos előtt! 

A problémát több fronton is lehet kezelni: 

  • Gyógyszeres terápiával: például a már említett krémek, de az orvos hatásosabbakat is fog tudni adni.
  • Le lehet szorítani az aranyeret gumigyűrűvel, ami így elhal és lelökődik – ez drasztikusnak hangzik, de nem fájdalmas.
  • Szkleroterápiával: a csomóba fecskendezett szer, mely hegszövetet képez az aranyérben.
  • A véna megnyitásával. Erre akkor van szükség, ha a külső aranyérben véralvadék van, és ez okoz fájdalmat. A véna megnyitásával az alvadt vért eltávolítjuk.
  • Életmódváltással: nagyon fontos, hogy a táplálkozásunkkal is alkalmazkodjunk az aranyér kezeléséhez, illetve a kiújulás megelőzéséhez. Ezt megtehetjük rostdús, olajos ételek fogyasztásával, megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével. Fontos a testmozgás is, mert serkenti a bélműködést, így elkerülhető a székrekedés miatti erőlködés.

Az orvosnak a végbél csak egy szerv, ami ugyanúgy lehet beteg, mint bármely más testrész

Ne szégyelljen segítséget kérni, ha mindennapos fájdalmakkal küzd az aranyér miatt!