Mire utal a megváltozott vizelet?

doing-urine-analysis-fqpz5fg.JPGNem sokat szoktunk foglalkozni a vizeletünkkel, ritkán ellenőrizgetjük, egyszerűen csak végezzük a dolgunkat, majd leöblítjük. Vannak azonban olyan mértékű változások, amik azért már feltűnnek akkor is, ha nem vizsgálgatjuk. Ilyen például, ha a vizelet szúrós szagú, szokatlan a színe, esetleg fájdalmas az ürítése, vagy esetleg darabok vannak benne. Ezek mindegyike arra utal, hogy valami nem működik jól a húgyutak, vagy akár a vese tájékán.

De mi lehet a gond?

Távdiagnosztizálni sajnos még mindig nem igazán lehet, ezért mi itt most csak a leggyakoribb előforduló problémákat említjük meg – de korántsem biztos, hogy tényleg ez a baj! Megváltozott vizelettel mindenképpen urológust érdemes felkeresni, aki a tünetek alapján tudni fogja, mire gondoljon.

A teljesség igénye nélkül, a megváltozott vizelet utalhat:

  • vesekőre, vesehomokra
  • gyulladásra
  • fertőzésre
  • a húgyhólyag sérülésére
  • a vese betegségére
  • lehet gyógyszer mellékhatása
  • néha egyszerűen az is okozhatja, amit ettünk

Elég széles a skála, ugye? Az első dolog tehát, amikor valamilyen változást érzékelünk a vizeletünkön, az, hogy gondoljuk végig, mit ettünk/ittunk, szedünk valamilyen új gyógyszert. Lehet, hogy csak ennyi a gond. Ha ez nem vezet eredményre, akkor lehet továbbmenni orvosi vizsgálatra.

Mire is kell figyelni?

Első körben a vizelet színére: ez lehet majdnem teljesen átlátszó, de akár sötétsárga is, attól függően, hogy mennyire koncentrált. Ha sokat ittunk, akkor tisztább lesz, a reggeli első vizelet pedig többnyire sötét, és kicsit szagosabb. Ez így teljesen normális. Ha azonban narancssárga, esetleg piros (véres) a vizelet, vagy mindig nagyon zavaros, érdemes lehet vizsgálatot kérni.

A vizeletnek általában véve enyhe szaga van, de ahogy említettük, a koncentráltabb vizeleté lehet picit erősebb. Ha azonban kifejezetten szúrós, ammóniaszagú, az utalhat bakteriális fertőzésre, így érdemes elmenni egy vizeletvizsgálatra.

Ha a vizeletben darabok vannak, az mindig figyelemfelkeltő. Lehet vesekő darabja, amit nem árt ellenőrizni. De lehetnek szövetdarabok, esetleg alvadt vér – egyik sem túl egészséges, ezért mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni!