Merevedési zavarok – van valódi segítség?

woman-with-insomnia-pqtpx8m.jpgBár nem teljesen fedi a valóságot az az állítás, hogy az urológus a férfiak nőgyógyásza, részben mégis valami ilyesmiről van szó. Ő az az orvos ugyanis, akit a férfi nemi szervekkel kapcsolatos problémákkal fel lehet keresni. Bár az urak többnyire ezt a lépést napolják, amíg csak lehet, eljöhet az a pillanat, amikor mégis felkeresik a rendelőt – például akkor, amikor rendszeressé válnak a merevedési problémák.

Mikortól beszélünk merevedési zavarokról?

A férfiaknál egészséges esetben nemi izgalom hatására erekció lép fel – csakhogy van, amikor ez elmarad, hiába az izgalom, a szándék. Nos, egy-két ilyen eset még nem a világvége, ugyanis az erekció meglétét (vagy éppen nemlétét) sok minden befolyásolhatja. Mindenki lehet például fáradt, stresszes, ami miatt előfordulhat, hogy nem lendül formába, mikor szeretne.

A dolog akkor válik problémává, amikor ez rendszeressé válik, több a sikertelen akció, mint a sikeres. A háttérben lehetnek szervi okok, de akár lelki eredetű probléma is – utóbbival akkor érdemes foglalkozni, ha az előbbieket már kizártuk. Ha tehát a merevedési gondok gyakran jelentkeznek, és megoldást szeretnénk rá, az első lépés az urológus felkeresése.

Mit csinál ebben az esetben az orvos?

A fizikai okok keresésekor a háttér vizsgálata fontos, ugyanis ez általában valaminek a tünete, nem egy önmagában fennálló probléma.

Leggyakrabban az alábbi problémák kísérik:

  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás 
  • magas koleszterinszint
  • prosztatagondok
  • idegsérülés

Előfordulhat emellett, hogy egy szedett gyógyszer mellékhatása okoz potenciagondokat, de szerepet játszhat az életmód is: az alkoholfogyasztás, az elhízás szintén nem kedvez az erekciónak.

Amennyiben ezek mindegyikét kizárta az orvos, lelki oldalról kell megközelíteni a problémát. Sokszor van a háttérben stressz, depresszió – illetve néha éppen az egy-két kudarcélmény miatt kialakult görcs okozza a további sikertelenséget. 

A megoldás mindig attól függ, hogy mi a pontos gond. Lehet, hogy elég egy gyógyszerváltás, vagy néhány beszélgetés egy pszichológussal ahhoz, hogy újra minden rendben legyen.