Szemölcsök – mi okozza, és hogyan lehet megszabadulni tőlük?

cover-molluscum-areas.jpgA szemölcs egy meglehetősen gyakori probléma, ami igencsak meg tudja keseríteni az ember életét. Ugyanis nagyon makacs, nehéz tőle megszabadulni, és általában olyan helyen van, ahol nemcsak látványos, hanem még zavaró is. Nem csoda, hogy a többség mindent megtesz azért, hogy a lehető leghamarabb megszabaduljon a szemölcstől – a szakszerűtlen piszkálással azonban legtöbbször csak rontunk a helyzeten, és még több lesz belőle.

Miért is alakul ki a szemölcs?

A szemölcsöket vírus okozza, amit nagyon könnyű elkapni. Közvetlen testi kontaktussal, akár egy kézfogással is megtörténhet, de elég annyi is, hogy az uszodában van a közelünkben valaki, akinek van szemölcse. Ha vannak a bőrön apró sérülések, még könnyebben jutnak be a kórokozók. Ha pedig bejutottak, már csak az immunrendszeren múlik a dolog: vagy legyűri, vagy nem. Utóbbi esetben meg fognak jelenni a szemölcsök.

Sokan próbálják meg a szemölcsöket kaparni, vakarni, dörzsölni, de ezzel általában csak rontanak a helyzeten. Pont azért, mert vírussal terjednek, azt lehet elérni a piszkálásukkal, hogy a környező területen még több lesz belőlük. Ezeket a módszereket tehát felejtsük el, a szemölcs eltávolítására egyébként is vannak jobb eszközök.

Jók-e a vény nélkül kapható szerek?

A válasz röviden: vagy igen, vagy nem. Nem súlyos esetben van, akinél használnak ezek az ecsetelők, krémek, tapaszok, másoknál ugyanakkor nem sokat érnek. Az biztos, hogy magától nem fog a probléma megoldódni, és ha nem segítenek a vény nélkül kapható készítmények, akkor érdemes orvoshoz fordulni a szemölcsök eltávolítása végett.

Hogyan történik az eltávolítás?

Többféle módja van, a legbiztonságosabb és legmodernebb eljárás azonban a lézeres kezelés. A lézersebészet nagy előnye, hogy nem pusztít ép szövetet, minimális heget hagy, és gyakorlatilag kizárja a szövődményeket, vagy legalábbis nagyon kicsire csökkenti az esélyét. A beavatkozás gyorsan elvégezhető, nem fájdalmas, és a felépülés, gyógyulás is jóval gyorsabb, mint a hagyományos úton, nem mellesleg szövődménymentes.

Ha szeretne véglegesen megszabadulni a szemölcsitől, a lézersebészet lehet a megoldás!