Műteni egy lábkörmöt!?

male-cross-feet-at-the-sandy-beach-ocean-in-backgr-w5j23zj.jpgA lábkörömmel a többség nem sokat foglalkozik, levágja annyira, hogy ne legyen zavaró és kész – kivéve talán a szandált, vagy nyitott orrú cipőt szívesen viselő hölgyeket. Sajnos azonban, ha nem figyelünk oda, a lábköröm könnyen tud kellemetlenséget okozni. Például benő a bőr alá, ami igen fájdalmas tud lenni, és házilag nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megoldani.

Első körben ilyenkor a pedikűrös jöhet szóba, aki egy bizonyos pontig valóban segíthet, de van az a szint, amikor már ő is kevés. Ilyenkor pedig a sebészeten köt ki a delikvens. Igen, egy benőtt lábkörömmel.

Mi is ezzel a gond?

A körmök normális esetben előrefelé nőnek, azonban a lábköröm hajlamos lehet arra, hogy oldalt benőjön a bőr alá. Ennek oka többnyire a helytelen körömvágás, tehát magunknak idézzük elő a problémát. A bőr alá nőve gyulladást okoz, ami idővel egyre súlyosbodik, és komoly fájdalmakat is képes okozni, olyannyira, hogy az érintett egy cipőt sem képes felvenni a lábára.

Arról nem is beszélve, hogy fennáll az elfertőződés veszélye, ami szintén nagyon súlyos következményekkel járhat. A benőtt körömmel tehát foglalkozni kell, mégpedig minél előbb. Az emberekre azonban inkább az jellemző, hogy csak akkor kérnek segítséget, amikor már komoly a gond. Ebben az esetben marad a műtét.

Hogyan történik a beavatkozás?

A benőtt lábkörmöt ambuláns műtét keretein belül látjuk el, azaz nem igényel kórházi tartózkodást. A páciens bemegy egy megadott időpontra, az orvos helyi érzéstelenítésben elvégzi a beavatkozást, és lehet is menni haza.

Az operációt el lehet végezni hagyományos sebészeti eljárással, valamint lézerrel. Utóbbit jobb módszernek tartják, mert azon túl, hogy megtörténik a köröm szélének kivágása, a köröm termelődéséért felelős sejtek is elpusztulnak az adott területen. Ez azt jelenti, hogy a probléma nem fog kiújulni, míg a hagyományos eljárás után erre sajnos megvan az esély.  Mindemellett a lézerfény elpusztítja a vérzékeny sarjszövetet, valamint a gyulladt részeket, amivel gyakorlatilag nullára csökkent annak esélye, hogy a terület elfertőződjön.  

Minél előbb fordul orvoshoz, annál könnyebb megoldani a problémát!