Honnan kezdődik a „túl nagy” terhelés?

arterial-blood-pressure-checking-concept-hefwlj8.jpgSportolni minden életkorban szuper, azonban nem mindegy, hogyan is állunk neki. Aki már nem éppen 20 éves, és egész életében nem nagyon mozgott, az nem biztos, hogy jó, ha hirtelen beleveti magát a sportba, és agyon hajtja magát. Pedig sajnos ez sokakra jellemző, mert nem gondolnak a lehetséges következményekre.

Miért is kezdünk sportolni? Nos, ha őszinték akarunk lenni, a többség nem azért, mert hirtelen megvilágosodik, és belátja, hogy ez kell ahhoz, hogy egészséges legyen. Sokkal inkább azért, mert egyre jobban zavarja az embereket az évek számával párhuzamosan gyarapodó túlsúly. Bizony, aki húszévesen még ehetett bármikor bármit, és nulla mozgással is vékony maradt, az 30 fölött már nem valószínű, hogy ilyen szerencsés lesz.

arterial-blood-pressure-checking-concept-hefwlj8.jpgA kilók szaladnak fölfele, és eljön az a pont, amikor az ember úgy érzi, elég! Nem elégedett azzal, amit a tükörben lát, ezért úgy dönt, itt az ideje tenni ellene. És persze ilyenkor gyors eredményt akarunk, türelmetlenül várjuk, hogy látszódjon az erőfeszítés, ezért elkezdjük magunkat agyon hajszolni – nem gondolva arra, hogy belül sem vagyunk már 20 évesek, és nem biztos, hogy a szervezetünk ezzel nem tud lépést tartani.

Miért baj a hirtelen nagy terhelés?

Röviden: mert veszélyes. Nagyon sok sérülést szerezhetünk, például izomszakadást, szalagszakadást, ficamot. Az óriási izomlázról nem is beszélve, habár az a legkevesebb. Az igazi gond az, hogy a szív- és érrendszerünk is megérzi a terhelést, aminek súlyos következményei lehetnek – akár hirtelen szívhalál!

Hogy mikortól túl sok a terhelés, az nagyon egyéni, az adott ember kondíciójától függ. Ha eddig semmit nem sportoltunk, akkor érdemes nagyon lassan kezdeni, csak addig menjünk el, amíg még jólesik, és fokozatosan emeljük a terhelést. Nem érdemes rögtön kifulladni, és elmenni a tűréshatár végéig, és nem is biztonságos.

Ha biztosra akarunk menni, érdemes lehet az új, sportosabb életünket egy alapos kivizsgálással kezdeni – így nem kell amiatt aggódnunk, hogy ártunk magunknak ahelyett, hogy egészségesebbek és fittebbek lennénk. A sport jó dolog, és mindenkinek szüksége van rá, de csak biztonságos keretek között!