5 jel, hogy meg kellene látogatni a kardiológust

close-up-of-elderly-man-having-a-heart-attack-pe2zhqx.jpgA szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között vannak Magyarországon. Ennek ellenére nagyon hajlamosak az emberek félvállról venni olyan problémákat, amik a szívet és a keringést érintik. Nagy gond az is, hogy sokan nem is igazán tudják, hogy mik azok a jelek, tünetek, amik utalhatnak kardiovaszkuláris rendellenességekre.

Sok esetben egyértelmű jelei vannak annak, ha valakinek fel kellene keresni a kardiológust, de vannak olyanok is, amiket laikusként nem feltétlenül kapcsolna az ember a szív- és érrendszerhez. 

Éppen ezért, összeszedtünk 5 jelet, ami arra utal, hogy orvoshoz kellene fordulni:

 

  • Csökkent terhelhetőség. Különösen a középkorúak, vagy idősebbek hajlamosak a koruk számlájára írni, ha úgy érzik, nem bírnak már annyit, mint korábban. Legyintenek, mondván, öregszünk. Ha azonban ez viszonylag hirtelen következik be, van okunk aggódni, ugyanis lehet a jele annak, hogy a szívünk nem szuperál úgy, mint korábban.
  • Nehézlégzés. Ha nehezebben kapunk levegőt a korábbinál, nem biztos, hogy a tüdőnél kell keresni a baj. Ez utalhat keringési problémákra is, ezért, ha hosszabban fennáll a helyzet, mindenképpen érdemes beiktatni egy orvosi kivizsgálást.
  • Lábdagadás. Ha azt vesszük észre, hogy az alsó végtagok dagadnak, sokszor vizesedést sejtünk mögötte. Ami valószínűleg így is van, azonban a vizesedés keringési zavarra utal. Előfordulhat, hogy csak az egyik lábat érinti, akkor akár trombózisra is gyanakodhatunk! Ha a duzzanat mellé fájdalom is társul, mindenképpen szükséges az orvos!
  • Magas vérnyomás. Egy olyan probléma, amit szeretnek az emberek elbagatellizálni. „Nem olyan vészes, egyébként is öreg vagyok, túlsúlyos vagyok, persze, hogy magas, és akkor mi van”? Pedig a magas vérnyomás a melegágya lehet olyan szövődményeknek, amik akár halálosak is lehetnek a későbbiekben – például infarktusnak. Ha a vérnyomás nem megfelelő szinten van, mindenképpen kell a kardiológus, hogy beállítsa gyógyszerekkel.
  • Mellkasi fájdalom. Tipikus jele annak, hogy a szív környékén valami nincs rendben, ennek ellenére sokan tudomást sem vesznek róla. Ha a mellkasi fájdalommal, szorító érzéssel nem megyünk orvoshoz, az akár az életünkbe is kerülhet! Inkább menjünk fölöslegesen, minthogy ne menjünk, amikor kellett volna!