Mi a különbség az ételallergia és az -intolerancia között?

unrecognizable-young-woman-holding-her-stomach-with-both-hands-concept-for-dysmenorrhea-abdominal_t20_or47e4.jpgSokan szenvednek manapság attól, hogy bizonyos ételekre, ételcsoportokra érzékenyek, különböző tüneteket mutatnak, miután fogyasztottak belőlük. Ezt az ételallergia, illetve ételintolerancia okozza, de mire a diagnózisig eljut az ember, általában hosszú utat jár be különböző orvosoknál. A gasztroenterológián azonban gyorsan kiderülhet, mi is a gond, így a kellemetlen tünetek enyhíthetők, általában diétával.

Az, hogy milyen szigorú diétát kell tartani, nagymértékben függ attól, hogy pontosan mivel is állunk szemben, ugyanis az ilyen jellegű problémáknak is vannak fokozataik.

Allergia vagy intolerancia?

Minden, ételre vonatkozó fokozott érzékenységet allergiának nevez a közvélemény, az intoleranciát meg szinte ennek szinonimájaként használják. Ez azonban így nem helyes, ugyanis a kettő nem ugyanaz.

A legfőbb különbség az, hogy az allergiás tünetek azonnal jelentkeznek egy-egy ételcsoportnál, már evés közben. Hogy pontosan mik a tünetek, változó. Lehet bőrpír, kiütés, hasmenés, hányinger, hányás, felső légúti tünetek. Szélsőséges esetben akár anafilaxiás sokk is, amint lenyeljük az adott ételt. A tünetek lehetnek enyhék vagy hevesek is, a kulcsszó az, hogy azonnal jelentkeznek.

Intolerancia esetén azonban órák telhetnek el az evés és a tünetek megjelenése között, sőt, akár napok is. A kellemetlenségek nagyjából ugyanazok, kivéve néhány krónikus problémát: magas vérnyomás, elhízás, ízületi panaszok, depresszió, rendszeres fejfájás. Ahogy látható, néhány ezek közül annyira általános, illetve annyira máshoz kötjük, hogy laikusként nem is gondolnánk, hogy intolerancia áll a háttérben.

Nem ugyanaz az ok

Lényeges különbség még az allergia és az intolerancia között, hogy nem ugyanaz a kiváltó ok. Az allergia az immunrendszer hibás működése, túlzott védekezése valamivel szemben. Az intolerancia hátterében ugyanakkor valamilyen szervi hiba van, például nem megfelelő bélműködés, emésztési problémák.

A fogalomzavart az okozza, hogy sokszor hasonlóak a tünetek, de e két probléma egészen mást takar. 

Gasztroenterológiai vizsgálattal ki lehet deríteni, hogy melyik áll fenn, és mit lehet tenni ellene!