A diagnózis: azoospermia. Akkor most nem lehet saját gyerekünk?

illustration-of-sperm-and-egg-cell-pz9rx9s.jpgHa a termékenységi vizsgálatok kapcsán az derül ki, hogy férfi oldalon van gond, általában kétségbeesik az érintett pár. Míg ugyanis a női oldalon sok minden tud elromlani, amin lehet javítani, a férfiaknál ez az egy faktor van, legalábbis a köztudatban ez él. Adja magát a kérdés: ha ez az egy nem működik, akkor nincs is remény?

Nos, azért a képlet nem olyan egyszerű, hogy van „jó sperma”, meg van „rossz sperma”. Vannak azért ennek árnyalatai. Előfordul, hogy csak egy kicsivel marad el az eredmény attól, amit már „normálisnak” tekintünk – ebben az esetben nyilván nem olyan rosszak azért az esélyek. De persze megvannak azok a diagnózisok is, amelyek esetében tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk: ilyen diagnózis például az azoospermia. 

Egyáltalán nincs spermium?

Az azoospermia diagnózisa nagyon lesújtó tud lenni, mert lényegében azt jelenti, hogy nincs spermium a mintában. Egyáltalán, semennyi. Laikusként is nyilvánvaló, hogy ebből így nem lesz baba, hiszen nincs, ami megtermékenyítse a petesejtet. 

Az azoospermiának számos oka lehet, ami lehet veleszületett, lehet egy nem ismert betegség miatt, sérülés következtében stb. Éppen ezért, ki kell vizsgálni a lehetséges okokat, mert előfordulhat olyan, amit kezelni kell. De az sem ritka, hogy nem derül ki semmilyen kézzelfogható magyarázat.

Orvosként azonban tudjuk, hogy szerencsére ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a spermiumképzés nem működik. Vagyis a herében még lehetnek élő spermiumok, ha az ondóban nincsenek is. Ebben a helyzetben igen valószínűnek tekinthető, hogy természetes úton nem fog létrejönni a fogantatás, szerencsére a lombik azonban megoldás lehet erre a helyzetre is.

Spermium közvetlen a heréből

A herében számos esetben működik a spermiumképzés, csak útközben történik valami, ami miatt az ondóban nincsenek spermiumok. Amennyiben ez az elzáródás például nem orvosolhat, lehetőségünk van közvetlenül a heréből nyerni ép és életképes spermiumokat, és ezekkel megtermékenyíteni a petesejtet. Ez sokszor szokott sikeres lenni, így még annak ellenére is apa lehet valaki, hogy az ejakulátumában nincs spermium.